Petrofer dealer 2-S: zie koelsmeermiddel als een investering

Geplaatst: 15-03-2018

Made-in-Europe.nu 03 2018, Franc Coenen; 

Petrofer dealer 2-S: zie koelsmeermiddel als een investering

Boorzuur en formaldehyde, twee vaste componenten in de emulsie voor CNC machines, worden dit jaar verboden door de nieuwe REACH wetgeving. 2-S, leverancier van Petrofer  koelsmeermiddelen, heeft samen met VDL GL Precision  uitvoerig onderzoek gedaan naar een alternatief dat voldoet aan de Grade 2 eisen van ASML en de eis van VDL GL om onbemand te werken. Op de TechniShow presenteert 2-S méér hierover.

Petrofer leverancier toont op TechniShow de invloed van koelsmeermiddel op het verspanend proces

Henry van Haeff, directeur van 2-S, vindt dat metaalverwerkende bedrijven te snel over het thema koelsmeermiddelen heen stappen. Ze kiezen vaak voor één leverancier en één type vloeistof en houden daar aan vast tot dat het niet meer anders kan. “Ze investeren in een machine van een half miljoen euro en vergelijken daarvoor elk detail. Maar als het om koelvloeistoffen gaat, is men onnoemlijk voorzichtig en durft men amper te onderzoeken. Beschouw koelsmeermiddelen ook als een investering.”

Voldoet aan eisen voor EUV technologie

De invloed van koelsmeermiddelen op het verspanend proces is volgens hem net zo groot is als bijvoorbeeld het gereedschap of de CNC machine. Een van de vloeistoffen die VDL GL heeft getest, is een emulsie van Petrofer, maar dan zonder formaldehyde en boorzuur. In plaats hiervan zitten er synthetische esters in. Deze emulsie heeft alle reinigingstesten voor de EUV technologie doorstaan. En het probleem met het aankoeken in de machine dat VDL GL met een andere vloeistof wel had, is opgelost. Daarnaast is de standtijd van de gereedschappen verbeterd en de levensduur van het bad toegenomen. “En het verbruik van de emulsie blijkt 10 tot 20% lager dan dat van de oude vloeistof. Boorzuur heeft namelijk een negatief effect op het verbruik”, legt Van Haeff uit.

Testblok VDL GL Precision
Foto: het testblok van VDL GL Precision

Eén oplossing voor alles bestaat niet

Hij benadrukt verder dat je bij het verspanen voor de high tech industrie niet meer kunt uitgaan van het principe one size fits all. Een oplossing voor alles bestaat niet. 2-S toont op de TechniShow wat een ander koelsmeermiddel kan betekenen voor productiviteit, kwaliteit en reinigbaarheid. Ook wordt het analyseren van de samenstelling van de emulsie getoond, waarbij 2-S maandelijks een zogenaamde vingerafdruk analyse maakt. Die gaat een stap verder dan een standaard meting met een refractometer. “Daarmee meet je alleen de concentratie van de emulsie, maar een refractometing zegt niks over de aanwezigheid van de verschillende additieven”, legt Van Haeff uit.

Klik hier voor het volledige artikel in MetaalNieuws 2018: 2-S en VDL onderzoeken alternatieven voor formaldehyde- en boorzuurvrije emulsie. 

2-S staat op de TechniShow in hal 8 stand B069. Meld u hier gratis aan voor een bezoek aan de TechniShow. 

In het Jaarboek Verspanen 2018 kun je een uitgebreid artikel over het project bij VDL GL Precision lezen. Dit verschijnt half april.

Mercedes Benz ventielblok Metec Fijnmetaal chipindustrie
Foto's: Links een werkstuk gemaakt bij Mercedes Benz. Rechts een werkstuk gemaakt bij Metec Fijnmetaal voor de chip industrie. Beide zijn geproduceerd met gebruik van Petrofer  koelsmeermiddelen. De werkstukken liggen op de 2-S stand op de TechniShow 2018.

Klik hier voor het online artikel. 

 

« Nieuws overzicht