Inspiratie & Innovatie Award 2017

Geplaatst: 28-02-2017

Februari 2017 - 2-S B.V. was aangenaam en positief verrast dat het project “Verspanen: Criteria voor een perfect product”  genomineerd werd voor de Inspiratie & Innovatie Award 2017. De award is een stimuleringsprijs voor de leden van het Mikrocentrum High Tech Platform voor productinnovatie, procesinnovatie of bedrijfsmatige innovatie waarmee een bedrijf of product – bij dit project een samenwerking van leden zoals, Mitutoyo, Seco en Inovar van het Mikrocentrum – zich onderscheidt in de markt. Een bijzondere waardering voor alle projectpartners maar vooral ook erkenning dat krachtenbundeling van kennis kan leiden tot innoverende resultaten.

 

Jos van den Ham, 2-S BV spreekt de zaal toe.

Foto, test uitgevoerd door Teclab in Eindhoven. 

Je kunt Max Verstappen in de snelste F1 bolide zetten: als de olie en banden van de wagen niet optimaal zijn afgestemd op zijn racetalenten, klopt het plaatje niet. En zal resultaat uitblijven. In de verspaning is het niet anders. Het effect van bijvoorbeeld koelsmeermiddelen op het freesproces is groter dan menigeen denkt. Net zoals ook alle andere details moeten kloppen. Dat is één van de conclusies uit het project Verspanen: Criteria voor een perfect product. Het gehele onderzoek heeft bevestigd dat de proven technology van de emulcut producten van Petrofer voldoen aan alle eisen. Verspaners kunnen nu zonder enige problemen de emulcut emulsies inzetten hetvoorwerk is al gedaan voor hun.

Wat in 2015 is begonnen met kleinschalige praktijktesten op een DMG Mori bewerkingsmachine, is uitgegroeid tot een project dat voorlopig geen einde kent.

Vier leden van het Mikrocentrum High Tech Platform hebben 2 jaar geleden het initiatief genomen om de betekenis van koelsmeermedia in het totale verspaningsproces te onderzoeken. Aanleiding was dat 2-S en Petrofer zagen dat boorzuur en formaldehyde (donoren), in de toekomst naar verwachting, verboden door REACH-wetgeving, negatieve invloed heeft op de RGA meting van high tech aluminium 5083 en RVS componenten, die moeten voldoen aan de GSA 07 2210 eisen. Door de samenwerking aan te gaan, kennis te delen en de krachten te bundelen zijn in 2015 de eerste testrondes uitgevoerd bij het Teclab in Eindhoven. Sindsdien zijn er tal van testen gedaan onder dezelfde condities met betrekking tot de frees, reinheid machine en dezelfde concentratie van de verschillende emulsies (altijd in vergelijk met de referentie emulsie) met uiteenlopende materialen.

Vloeibaar gereedschap is en zal een steeds grotere rol spelen binnen de High Tech industrie. Door voortschrijdend inzicht en behoefte vanuit de High Tech Industrie zal 2-S doorgaan met onderzoek naar de invloed van koelsmeermiddelen en reiniging op – onder andere - anodiseren van aluminium 6000 legering. Daarnaast gaan we verder met metingen van de standtijd van gereedschap op grotere series verspaanbare materialen.

De uitkomst van het project “Verspanen: Criteria voor een perfect product” is een inspirerende start voor de toekomst.

Klik hier voor de film Verspanen: Criteria voor een perferct product

« Nieuws overzicht